Кифлички без яйца, топнати в сироп

05/04/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2856073
"Дали обичаме кифлички? Не! Ние ги ОБОЖАВАМЕ "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции24
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо588
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • ЗА ТЕСТОТО
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • мая - 1 пакетче суха
  • брашно - 3 ч.ч.
  • олио - 1 к.ч. /за доомесване след втасването на тестото/
  • ЗА СИРОПА
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче ванилена захар
  • ЗА ПЛЪНКА
  • течен шоколад
  • сладко - гъсто
  • ОЩЕ
  • кафява захар - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред трябва да се направи сиропът, тъй като се ползва студен. На огъня в малка тенджерка се слага една чаша вода заедно с една чаша захар и се оставя да заври. Разбърква се и се оставя да ври, докато се разтопи захарта. Прибавя се ванилията и се оставя да се охлади.

За тестото брашното се пресява заедно със сухата мая. В кладенче се сипва захарта, солта и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто и се слага в намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто се премесва с олиото. Прави се дупка в тестото, в което се сипва на етапи по лъжица от олиото и така, до поемане на всичкото олио до получаване на гладко тесто.

Тестото се разделя на 4 части, от които се оформят топчета. От всяко топче се разточва листа върху леко намаслен плот с дебелина около 4-5 мм. Всеки лист разрежете на 6 триъгълни парчета. Сложете по една чаена лъжичка плънка - течен шоколад, мармалад, локум.

Завийте кифлички и ги подредете в две тави по 12 бр. на разстояние една от друга върху хартия за печене. Докато кифличките от първата тава се пекат, разточете другите два листа и ги оформете. Не се чакат да втасват повторно и не се мажат с нищо.

Изпичат се в предварително загрята фурна до зачервяване на 180 градуса около 15-20 минути. Още горещи, потопете горната страна на кифлите за кратко в изстиналия сироп. Подредете ги в чиния и отгоре веднага поръсете с малко кафява захар.

Забележка: Чашата е с вместимост 220 мл.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар