Житни кълнове в буркан

06/04/2017
РАГот РАГПомощник Готвач
"Знаете, че с кълнове, които сте отгледали сами, салатата е най-вкусна, нали?"
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо362
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • жито - 250 - 300 г
  • калиев перманганат - 5 - 6 зрънца (за два буркана)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на кълнове най-напред трябва да се сдобиете с възможно най-малко обработвана пшеница. Шансът кълновете да се получат с такава, която се продава на пакети в магазините, е минимален. За препоръчване е да си купите насипна от т.нар. "здравословни" магазини.

Измиваме много добре житото и разделяме в два буркана. Използваме количество колкото да покрие дъната им. Допълваме с вода колкото да покрие зрънцата плюс един-два пръста. Пускаме по две-три зрънца от калиевия перманганат на буркан. Използването му не е задължително, с цел убиваме на всички паразити е.

По-добре първо го изсипете върху салфетка, за да избегнете евентуално разсипване. Не пипайте с ръце! Разбъркваме внимателно с дървена лъжица докато се разтвори и водата добие много бледо розов цвят. Прибираме бурканите на тъмно.

На следващия ден изхвърляме водата и измиваме. Използвайте цедка, за да не се разсипят семената. Отцеждаме много добре и оставяме. След няколко часа, в зависимост от температурата в стаята (колкото по-топло е, толкова по-бързо покълват), ще забележите как зрънцата вече са се пропукали и малките кълнчета вече поникват.

Измивайте сутрин и вечер внимателно. Когато достигнат 1-2 см вече са готови за консумация. Приберете и съхранявайте в хладилник не повече от 2-3 дни, така също ще забавите процеса на покълване.

Този лесен начин може да използвате и за бобови растения и почти всички неслузести растения.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар