Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Торта - Ягодово парфе с конфитюр

Торта - Ягодово парфе с конфитюр

teodorateodora
Новак
211062392
Торта - Ягодово парфе с конфитюр
Снимка: teodora
3 / 4
07/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Не сте правили торта досега? Започнете с тази и няма да сгрешите"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 75 г
  • брашно - 90 г
  • вода - 3 ч.л. топла за жълтъците
  • Захарен сироп
  • захар - 100 г
  • вода - 150 гр
  • ягодова есенция - 5 - 6 капки
  • Крем Парфе
  • сметана - 700 г
  • захар - 70 г
  • желатин - 15 г
  • вода - 45 мл за желатина
  • конфитюр от ягоди - 200 г
  • степче - 1 бр. ягода
  • ягоди - 200 г пресни на кубчета
  • За намазване на блата
  • конфитюр от ягоди - 100 г
  • За гарниране
  • ягоди - 16 бр. пресни
  • сметана - 200 г
  • захар - 20 г
  • шоколад - 50 г кувертюр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе захарния сироп:

а) Смесете в съда водата и захарта;

б) Нагрейте до кипване и отстранете от плочата;

в) Охладете и ароматизирайте с есенцията.

2. Пригответе блата:

А) Пригответе пандишпаново тесто по студен начин:

а) Разбийте жълтъците с 1/3 от захарта и топлата вода до пухкава кремообразна смес;

б) Разбийте белтъците на твърд сняг с останалите 2/3 захар - прибавете я на части в процеса на биене;

в) Прибавете жълтъчната смес към белтъчния сняг и внимателно разбъркайте с плавни движения отдолу нагоре като прибавяте на два на три пъти пресятото брашно;

Б) Разстелете равномерен слой в облицован с хартия райф, като към стените на райфа слоя тесто е малко по-висок;

В) Печете в предварително загрята фурна при 200 - 180 градуса приблизително 30 минути до готовност (проба с клечка) - извадете от фурната, охладете и отделете от хартията;

Г) Върнете блата в райфа с лицето нагоре, сиропирайте със сиропа и намажете с конфитюра.

Пригответе крем Ягодово парфе:

1. Накиснете желатина в студена вода до набъбване;

2. Добавете част от предвидената неразбита сметана ( около 50 г) и втечнете на водна баня до разтопяване на желатина;

3. Разбийте останалата сметана с предвидената захар до полуготовност ( начало на образуване на бразди ) - добавете разбития конфитюр, част от степче Ягода и на струйка втечнения желатин, като продължите да разбивате до готовност (получаване на трайни бразди).

4. Оформете и украсете тортата:

А) Нанесете крема върху подготвената основа веднага след като го приготвите, загладете повърхността и поставете в хладилника до желиране на крема;

Б) Маркирайте тортата на 16 парчета и в средата на тортата поръсете настърган на едро ренде шоколад;

В) Украсете всяко парче с роза от сметанов крем, срязана на две ягода с цветчето и дръжката и ягодово листенце потопено в готовото желе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: