Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло

07/04/2017
"Дойде ли Великден, точно такива сладки гръцки сладки ни се хапват "
Приготвяне25 мин.
Готвене15 мин.
Общо40 мин.
Порции36
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 689
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса;
Плоска тава покрита с хартия;
Работи се с миксер с дебелата бъркалка.

Брашното и бакпулверът се пресяват. В купата на миксера се разбива на висока скорост маслото на кубчета за около 1-2 мин. Добавя се захарта, жълтъците и прясното мляко.

Разбива се до пухкава смес за около 3-4 мин. на висока скорост. Добавя се лимоновата кора и ванилията и 1/3 от брашното. Размесва се на слаба скорост, докато се приеме брашното, отново се прибавя 2/3 от него и се размесва, докато се приеме.

Останалото брашно се изсипва на плот и тестото се прехвърля върху него и се доомесва. Получава се сравнително меко тесто, но по-твърдо от хлебното. Оставя се за 15 минути да почине. От тестото се откъсват топчета около 30 г оформят се на фитил с дължина около 20 см.

Всеки фитил се оформя на осморка, като двата края се завиват като охлюв в противоположна посока, като се срещат по средата. Другия начин, по който може да се оформи фитилчето е да се направи на подкова с отворен край и двата края на тестото да се преплитат.

Готовите курабии се поставят в тавата върху хартия, намазват се с жълтък/белтък, поръсват се със сусам. Пече се на 175 градуса за около 15-16 минути или до хубаво порозовяване на бисквитката.

Източник: Кулинарен блог на М . Митева

Забележка: Една част от курабийките ги поръсих с по-тъмно кафява захар.

Прекрасна бисквитка с фина структура, крехка и ухаеща на масло. В затворен съд могат да се съхраняват няколко седмици.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар