Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ретро козунак - оригинална рецепта

Ретро козунак - оригинална рецепта

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Ретро козунак - оригинална рецепта
Снимка: Monika Ivanova
2 / 4
08/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Козунакът на козунаците! Рецепта бетон, която няма да ви предаде"

Необходими Продукти

  • брашно - 2.5 кг
  • жълтъци - 20 бр.
  • белтъци - 10 бр.
  • захар - 350 г
  • ванилия - 3 пакетчета
  • стафиди - 1/2 ч. чаша
  • мас - 200 г
  • прясно мляко - 350 г
  • каймак - 1/4 ч.ч. /сега е трудно да се намери каймак и може да се замени с течна сметана, но не растителна/
  • мая - кубче с размери 5 на 5 см. (1 1/2 см дебело)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 кг от брашното се попарва с горещо мляко, докато се образува рядка каша. Оставя се да поизстине, колкото при допир да се търпи. Маята се размива с малко хладко мляко и се излива в първата смес. Прибавят се 2-3 лъжици захар. Оставя се на топло да втаса.

Брашното се пресява и към него се налива останалото мляко-затоплено, не горещо. Добавят се жълтъците, разбити със захарта, като за торта, каймака и втасалата мая. Прибавят се и белтъците, разбити на сняг.Тестото се замесва много добре с разтопената мас, в която се топят ръцете. Когато тестото започне да образува шупли, се оставя на топло да втаса, докато стане на конци.

От втасалото тесто се взима една част и се бие върху дъска 10 минути, прибавят му се стафиди и се оформя по желание. Поставят се оформените козунаци в желаните форми за печене и се намазват с мас. Тестото трябва да обхваща само 1/3 от формата.Така подредени във формите козунаците отново се оставят да втасат.

Така, след това последно втасване, козунаците се поставят в загрята фурна и се пекат до готовност. След като изстинат, се изваждат от формите и се глазират с бяла глазура , направена от разби на сняг белтък и счукана, пресята захар.

Препоръка: Козунаците стават много обемни и леки и е желателно формите, в които ще се пекат, да са по-високи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: