Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Уникален великденски козунак

Уникален великденски козунак

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2813266169
Уникален великденски козунак
Снимка: Yuliya Kenderlieva
1 / 8
07/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
280 мин.
Порции
5
"Нека репетициите за Великден започнат отрано - само така ще сте сигурни в крайния резултат"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • брашно - 300 г за доизмесване
  • мая - 42 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 7 бр.
  • масло - 125 г
  • олио - 50 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана
  • ванилия - 3 п.
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 2 ч.л.
  • захар - за поръсване
  • локум - 200 г
  • стафиди - 150 г
  • ром - 2 бр. есенция
  • сусам - за поръсване
  • червени боровинки - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стафидите накисвате във вода, за да набъбнат. Пресявате си брашното. Маслото трябва да е меко, а яйцата на стайна температура. Затопляте леко 50 мл. от прясното мляко и в подходящ съд разтваряте маята, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и разбърквате, докато стане гладка консистенция, оставяте я настрани за 15 мин., за да бухне.

Останалото мляко също затопляте и в него трябва да се разтвори захарта. Разбивате яйцата и към тях добавяте млякото с разстопената захар, половината от мекото масло, ванилиите и настърганата лимонена кора.

Към основното пресято брашно добавяте солта и разбърквате, правите кладенче и в него сипвате яйчената смес, останалото масло и бухналата мая. Започвате да месите и да добавяте постепенно брашното за доизмесване, докато тестото спре да лепне и стане меко. За да се образуват конци, е добре да удряте тестото в плота, където месите.

Когато тестото е омесено на набрашнен плот го разстилате с точилка на правоъгълник и мажете 1 с.л. от олиото. Навивате на руло и пак месите, за да поеме тестото мазнината. Повтаряте процедурата, докато свърши олиото.

Тестото поставяте в намаслена дълбока купа, слагате фолио и завивате хубаво с кърпа. Когато стаята е добре затоплена на тестото му трябва около 1 ч. и 30 мин. да втаса или докато удвои обема си. През това време си нарязвате локума на малки кубчета, отцеждате стафидите от водата и слагате есенцията ром.

Втасалото тесто разделяте на 3 топки и всяка от тях правите на фитили, които разточвате на дълги правоъгълници. В средата слагате от стафидите и локума и отново оформяте фитил, като в краищата прищипвате, за да не пада плънката. Оформеният козунак слагате в походяща тава покрита с хартия за печене и оставяте отново да втаса, докато удвои обема си. Когато козунакът е втасал намазвате с разбитото яйце с мляко, поръсвате с червената боровинка, сусамът и захарта.

Фурната е предварително загрята на 180 градуса. Слагате да се пече 10 мин. на 180 градуса и след това намалявате градусите на 150. Печете 30-40 минути. Оставяте готовия козунак хубаво да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: