Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Ферментирало цвекло (квас)

Ферментирало цвекло (квас)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Ферментирало цвекло (квас)
Снимка: Зори
1 / 8
07/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
"Уникално предложение за консервирано цвекло - специално за вас"

Необходими Продукти

  • червено цвекло - 1 кг
  • вода - около 2 литра изворна, минерална или филтрирана
  • цвик - 1 ч.ч. от кисело мляко
  • морска сол - или хималайска сол (по ваше предпочитание) 2 - 3 с.л.
  • джинджифил - около 2 с.л. (настърган)
  • чесън - 2 - 3 по - едри скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво и обелете цвеклото, за да се избегнат остатъците от пестициди, както и попадането на песъчинки от пръстта. След като го обелите, отново го измийте. Също така бъдете внимателни с водата от чешмата - първо, тя трябва да се превари и охлади и чак след това да я добавите към цвеклото. Ето защо най-добре е да използвате филтрирана или изворна вода. Може и минерална. Ще ви трябва също голям буркан (поне 3 литра), който да побере цвеклото и течностите.

Първо, нарежете цвеклото на едри парчета, поставете го в буркана, докато запълни 1/3 от буркана. След това добавете цвика, водата и солта. Оставете малко място между горната част на течността и гърлото на буркана, около 2 пръста и разклатете буркана, за да се разтвори солта. Накрая прибавете настъргания джинджифил (или с белачка го нарежете на тънки лентички) и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Може и вместо капак да използвате тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден трябва да разклащате буркана или да разбърквате съдържанието с дървена лъжица. Процесът на ферментация продължава от седем дни до две седмици, в зависимост от температурата в помещението. Възможно е да се появи мухъл или плесен в съда, но в този случай просто отворете буркана и го почистете с дървена лъжица (при редовно отваряне и разклащане на буркана не би трябвало да се случи).

Можете да пробвате вкуса на кваса всеки ден, за да се провери дали вече е ферментирало цвеклото. Ако прецените, може да добавите допълнително сол на вкус. Появата на газирани мехурчета е знак, че квасът е готов и след това можете да прецедите и прехвърлите течността в бутилки в хладилник и да започнете да консумирате от напитката.

Напитката можете да пиете всеки ден. Парчетата цвекло могат да се използват нарязани или настъргани за салати или да ги добавите към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Цвеклото има кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура. Ако искате да използвате цвеклото само за напитка, може да напълните буркана с вода за втора ферментация.

Ферментиралото цвекло (квас) е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: