Бял боб със пушена сланина

20/05/2009
от Новак
"Селска вкусотия, която няма наяждане. И да не забравите да я поднесете с топла питка "
Приготвяне25 мин.
Готвене80 мин.
Общо105 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 018
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5

Необходими Съставки

  • боб - бял 2 чаши
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 3 с. л.
  • сланина - пушена 50 гр.
  • черен пипер
  • сол
  • домати - 5 бр.
  • доматен сок - 2 чаши
  • чесън - 3 - 4
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба се слага в хладка вода и престоява така поне няколко часа. Водата се изхвърля и боба се измива. Залива се с вряща вода, кипва се и водата отново се излива. Процедурата се повтаря три пъти. Счита се, че така бобът увира по-бързо.

Сланината се нарязва и се поставя в дълбок тиган. Разтопява се и ако е необходимо се прибавя олиото. Слагате в тигана лука и запържвате до златисто. Прибавяте настърганите домати и моркова (също настърган). Добавяте и доматения сок. Слагате капака и варите няколко минути на тих огън. След това в тигана прибавяте нарязания на дребно чесън и магданоз. Накрая добавяте вече сварения боб, варите още няколко минути и прибавяте черен пипер и сол на вкус.

Ако искате след като запържите лука, може да запържите и малко червен пипер, а след това да следвате рецептата.подобни рецепти тук

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ваня Георгиева
Точно това написах и аз че е страхотно дори на мен повече ми харесва.
0
0
Наталия Петрова
Може ли сланината да се замени с пушено месо?
0
0
Ваня Георгиева
Страхотен е аз го правя със пушени кокали или пушен врат става разкошен.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв