Малка средиземноморска питка цвете

08/04/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2532761552
"Не е важно, че е малка, а че е толкова невероятно вкусна, че цялата да я излапаш "
Приготвяне170 мин.
Готвене35 мин.
Общо205 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо803
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г
  • суха мая - 5 г
  • вода - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 к.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л. + за намазване
  • масло - 20 г
  • сол - едра на люспи за поръсване
  • риган - за поръсване
  • маслини - черни за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте в купа брашното и го смесете със сухата мая (тя няма нужда от смесване със течност и предварително втасване). Направете кладенче и изсипете водата - леко затоплена, белтъка от яйцето (жълтъка заделете за намазване накрая), солта, захарта и оцета.

2. Замесете еластично и гладко тесто, като работите с него поне 15 минути.

3. Оформете топка, намажете я със зехтин и оставете на топло да втаса 1 час.

4. Поставете втасалото тесто на кухненския плот, поръсен с брашно или намазнен със зехтин и премесете за кратко. Отделете малка част от него и оформете топчица с големина на яйце, останалото - на голяма топка.

5. С помощта на дълъг нож, от тъпата страна направете 4 надлъжни симетрични прореза или по-скоро притискания, без да стигате до края и да разрязвате напълно. Идеята е да се разграничат листенцата на цветето.

6. С помощта на ръцете или ножа направете разстояние от поне 1 см между всяко "листенце ", а в средата трябва да се е образувало разстояние, където ще поставим малкото топче. Когато е готово отново намажете леко със зехтин , покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса още веднъж за 30 мин. на топло.

7. Намажете със разбития жълтък, поръсете със люспи от сол и ригана. Украсете със толкова маслини колкото предпочитате. Аз боднах само една в средата за красота.

8. Печете на 175 градуса с вентилатор за около 30-35 минути (проверявайте с клечка) до приятен загар.

9. Изваждайки от фурната веднага напръскайте със вода, намажете със маслото или го поставете на парченца върху питката, за да се разтопи само. Покрийте с влажна кърпа и оставете за 5-10 минутки да почине.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар