Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Венец за Цветница

Венец за Цветница

Венец за Цветница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
09/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Оставете на децата да плетат венци, вие пригответе ароматна питка венец за празника"

Необходими Продукти

  • мая - 42 г
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 равна ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 300 г
  • яйца - 4 бр. (заделяме 1 жълтък)
  • олио - 80 мл
  • масло - 50 г или мас
  • стафиди - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалова кора
  • пълнеж
  • крем - 1 бр. шоколадов, на др Йоткер, без варене
  • прясно мляко - 300 мл
  • уиски - 30 мл за накисване
  • захар - за сиропа
  • вода - за сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От топлото мляко, натрошената мая, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно се разбърква кашичка и оставяме да шупне. Пресява се брашното, разбиват се яйцата с миксер с останалата захар, докато се разтопи, добавя се олиото ванилия, портокалови кори, сол.

Замесва се тесто, слага се на плота и с разтопеното масло се измесва гладко тесто. Втасва на топло за 1 час и 30 минути. Разделя се на две части.

Всяка част се разточва на правоъгълна кора. Намазва се с шоколадов крем, приготвен от 300 мл прясно мляко, разбито с миксер с шоколадов крем на д-р Йоткер.

Стафидите предварително се накисват в уиски, отцеждат се и се разпределят върху крема. Навива се кората на руло, а двата края се свързват като венец. Поставя се в намаслена тава, в средата с намаслена чашка.

С нож или с ножица се разрязва на кръгчета (но не до края), които леко се накланят едно върху друго. Втасва още 30 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и се посипва със захар. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Изважда се и се покрива със студен сироп (прави се от равни части вода и захар) за мека коричка, по желание се поръсва с още захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
41
30
20
10
Дай твоята оценка: