Вкусна скумрия върху канапе от задушен ориз с много лук

09/04/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Уникална вкусотия със скумрия, която всеки, ама наистина всеки може да приготви "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо299
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4,7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • скумрия – 2 бр. риби
  • лук – 2 глави големи
  • чесън – 4 скилидки
  • домати - 2 бр. големи
  • захар – 1 ч.л.
  • бяло вино – 200 мл
  • олио – за пържене
  • зехтин - за готвене
  • сол - на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • червен пипер – 1 щипка
  • дафинов лист – 2 бр
  • магданоз – за поръсване
  • за канапето
  • ориз – 1 ч.ч.
  • олио – 50 мл
  • лук – 2 глави големи
  • дафинов лист – 1 бр.
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • вода – 3 ч.ч. гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с канапето, като нагрейте мазнината и запържете ситно нарязания лук в нея до златист цвят. Добавете измития и подсушен ориз и запържете до стъклен цвят.

Залейте с горещата вода, добавете дафиновия лист, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Варите около 10 минути на слаб огън и отнемете полусготвеният ориз, затворете капака на съда и завийте с кърпа, така задушете до пълното набъбване на ориза.

Нагрейте малко олио в по-дълбок тиган с капак, и поставете почистената и нарязана на едри парчета риба, запържете от всички страни до приятен загар.

Отстранете рибата и почистете тигана, добавете зехтин и задушете под капак ситно нарязания лук в него заедно с дафиновите листа на бавен огън до стъклен цвят на лука.

Добавете обелените и нарязани домати със захарта, разбъркайте и оставете да покъкри малко. Налейте виното, посолете, поръсете с черен пипер, червен пипер, разбъркайте и добавете запържената риба.

Затворете капака на тигана и гответе на много слаб огън, без да разбърквате ястието само разклащайте на тигана периодично. Добавете след 10 минути ситно нарязаният чесън, обърнете внимателно рибата и оставете под затворен капак да къкри докато остане само на мазнина ястието.

Свалете от огъня и сервирайте рибата върху канапе от задушения ориз. Поръсете с прясно нарязан магданоз.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар