Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена Риба»Вкусна скумрия върху канапе от ориз

Вкусна скумрия върху канапе от ориз

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Вкусна скумрия върху канапе от ориз
Снимка: Мария Симова
1 / 2
09/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Уникална вкусотия със скумрия, която всеки, ама наистина всеки може да приготви"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 бр. риби
  • лук - 2 глави големи
  • чесън - 4 скилидки
  • домати - 2 бр. големи
  • захар - 1 ч.л.
  • бяло вино - 200 мл
  • олио - за пържене
  • зехтин - за готвене
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 щипка
  • дафинов лист - 2 бр
  • магданоз - за поръсване
  • за канапето
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • лук - 2 глави големи
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • вода - 3 ч.ч. гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с канапето, като нагрейте мазнината и запържете ситно нарязания лук в нея до златист цвят. Добавете измития и подсушен ориз и запържете до стъклен цвят.

Залейте с горещата вода, добавете дафиновия лист, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Варите около 10 минути на слаб огън и отнемете полусготвеният ориз, затворете капака на съда и завийте с кърпа, така задушете до пълното набъбване на ориза.

Нагрейте малко олио в по-дълбок тиган с капак, и поставете почистената и нарязана на едри парчета риба, запържете от всички страни до приятен загар.

Отстранете рибата и почистете тигана, добавете зехтин и задушете под капак ситно нарязания лук в него заедно с дафиновите листа на бавен огън до стъклен цвят на лука.

Добавете обелените и нарязани домати със захарта, разбъркайте и оставете да покъкри малко. Налейте виното, посолете, поръсете с черен пипер, червен пипер, разбъркайте и добавете запържената риба.

Затворете капака на тигана и гответе на много слаб огън, без да разбърквате ястието само разклащайте на тигана периодично. Добавете след 10 минути ситно нарязаният чесън, обърнете внимателно рибата и оставете под затворен капак да къкри докато остане само на мазнина ястието.

Свалете от огъня и сервирайте скумрията върху канапе от задушения ориз. Поръсете с прясно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: