Артишок с хамон

09/04/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
"Артишок с винен сос и късчета Хамон - усещате ли аромата на средиземноморска романтика "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо391
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете артишока от няколко пласта външни твърди листа, за да остане крехката сърцевина. Не изрязвайте дръжките, а ги обелете докато стигнете до по-светлата част, която също се яде. Отрежете 1-2 пръста от върха. Накиснете във вода с лимон, за да не потъмняват.

2. Накълцайте лука на много ситно, а чесъна ламинирайте на тънки филийки. Хамона нарежете на малки кубчета.

3. Загрейте зехтин на среден огън, толкова количество, колкото да покрие дъното на тенджерката. Запържете първо лука за около 3-4 минути, след това добавете чесъна, а накрая и хамона.

4. Сипете двете лъжици брашно и бъркайте две минути, след което налейте бялото вино. Моментално ще се образува кашичка.

5. Започнете да наливате водата малко по малко, бъркайки, докато се получи рядка каша. Натрошете вътре кубчето бульон и прибавете отцедените добре артишоци и нарязани на четвъртинки. Захлупете с капак и оставете да ври на среден огън 10 минути.

6. Махнете капака и сложете всички подправки, след което отново захлупете и оставете още 10-12 минути като увеличите малко огъня.

Забележка: Внимавайте със солта, добре е да опитвате, за да не се пресоли ястието, понеже хамонът е солен, както и кубчето бульон. Листата от артишока може да не изхвърляте, а да си направите полезна отвара или чай.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Йорданка Ковачева
Благодаря ,Ели :) И на мен ми е любимо и затова реших да го споделя. Незнам доколко успях да го докарам на вид този път, но ми се искаше да запаля хората да си го приготвят и да видят колко е лесно и вкусно. :)
0
0
Елена Стефанова Йорданова
Едно от любимите ми ястия с артишок:)Чудесна рецепта:)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв