Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка Хризантема за Цветница

Питка Хризантема за Цветница

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Питка Хризантема за Цветница
Снимка: Таня Левенова
1 / 5
09/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Разбира се, че за празника ще приготвите именно питка Хризантема"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 - 650 г
  • яйца - 2 белтъка /жълтъците за намазване/
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх
  • мая - 20 г
  • сол - равни с.л
  • захар - равни с.л
  • олио - 6 - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се хубаво еластично, средно твърдо тесто, от продуктите. Оставя се за половин час на топло, покрито с найлон. След това тестото се премесва, оформя се на руло и се дели на 2 части.

Всяка част се разточва на кора, с дебелина 0.5 см и с форма с диаметър 6 см. се изрязват кръгове. Всяко кръгче се прегъва на две и краищата се събират към средата.

Притискат се хубаво в долната част за да не се разтварят. Редят се в тава, застлана с хартия, като се почва от края на тавата. На последния ред в средата се оформя топче.

Така оформена питата се покрива с найлон и се оставя на топло за 20 мин. Тогава питата се намазва с жълтък, прясно мляко и олио и се поставя във фурната, която се включва на 180 градуса.

Готова е след 45-50 мин, когато има приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: