Лазарска питка с венец от плитка и роза

10/04/2017
Паулина Стояноваот Паулина СтояноваПомощник Готвач 1x
"Ето на това му викаме истински майсторлък "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо72
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото в микровълнова печка или на котлона, добавяме маята и 1 с.л. захар, бъркаме, докато се разтвори и стане на рядка каша, поръсваме с 1 с.л. брашно. Оставяме я да шупне, може да се сложи във фурната на 60-70 градуса, за да шупне по-бързо.

Подготвяме си останалите продукти. Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме солта и яйцето.

На порции сипваме шупналата мая към брашното и замесваме нелепкаво тесто. Оставяме го на топличко да втасва, докато удвои обема си. Можете отново във фурната да го оставите завито с кърпа на 60-70 градуса, за да втаса по- бързо.

След като е втасало, го премесваме с разтопеното масло, като намазваме ръцете си и месим - така, докато тестото поеме цялото масло.

Разделяме тестото на 3 еднакви топки, от които ще правим украсата, за целта аз използвам кухненска везна.

Преди да започнете да разточвате, трябва да изберете тава или тенджерка, за да може да прецените колко големи парчета ще режете за украсата.

Едната топка я разточваме на правоъгълна кора, намазваме я с олио и я навиваме на руло. Разрязваме я на еднакви триъгълни парчета. Аз нарязах 8 бр.

С втората топка по същия начин, но се режат право. Аз нарязах 9 бр.
Третата топка я разделяме на три по-малки еднакви топли. От тях правим дълги шнурчета и сплитаме плитка.

Подготвяме тавичка, аз ползвах йенска тенджера, намазвате дъното и поръсвате добре с брашно.

Редим триъгълник, кръг, триъгълник, кръг и така, докато свършат.
В средата слагаме плитката, а за разкош в средата на плитката - розичка.

Получава се прекрасен венец, отстрани с листа и в средата прекрасна роза.

Слагаме я да втаса, уголемявайки обема си 1 път или 1 път и половина.

Намазваме със жълтък, поръсваме със семена и печем на умерена фурна на 180-190 градуса до готовност.

Ако започне да потъмнява много, сложете фолио върху питката.

След като е изпечена, поръсваме с предварително настъргания кашкавал.

Това с кашкавала може да се прескочи, връщаме във фурната, докато кашкавалът се стопи и се разтече хубаво.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар