Слънчева питка за Цветница

10/04/2017
Viktoriyaот ViktoriyaНовак
"Всеки празник да си знае питката!"
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо207
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - около 1 - 1.5 кг
  • мая - 1 кубче
  • газирана вода - 450 мл
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • За декорацията на буквите
  • брашно
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме в купа маята със захарта и солта. Оставяме да се разтвори маята и след това добавяме олиото, киселото мляко и газираната вода. Разбъркваме добре и прибавяме едното яйце, което предварително сме разбили.

В съда за месене пресяване брашното. Изсипваме сместа и започваме да бъркаме само в едната посока. Месим меко тесто и го удряме 100 пъти в масата. Разделяме на го на 3 части - една голяма, 1 средна за топчето в средата и 1 малка за мрежата.

В намазнена тавичка или с хартия за печене слагаме в средата средното по големина тесто (топчето). Разточваме малко тесто и го нарязваме на лентички. Правим плетката върху кръга. Най-голямата част разточваме на правоъгълник. Намазваме я с малко олио и навиваме на руло.

Слагаме в тавата по краищата на кръга и с помощта на ножица започваме да режем тестото, но без да стигаме до долния край. Така редуваме в едната и в другата посока срязаните парчета.

Оставяме да втаса в топла фурна на около 40-50 градуса. През това време си замесваме обикновено тесто от брашно и вода за декорацията. Оформяме по желание с буквите на именниците или правим цветчета от тестото.

Втасалата питка мажем с разбито яйце. Редим отгоре декорацията, но нея не я мажем с яйце. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 40 минути. При необходимост слагаме алуминиево фолио, за да не изгори.

Питката става много вкусна и мека.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар