Козуначена питка-Въртележка за Великден

12/04/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф104812429933
"Перфектната питка за наистина незабравим и уютен семеен празник "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 725
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца – 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко – 1 (пълна кофичка от кисело мляко)
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • захар – 1 ч.ч.
  • суха мая – 1 пакетче
  • сол – 1 к.л.
  • мазнина – ½ ч.ч. мас, масло, олио
  • лимонова захар – 1 пакетче
  • лимонови корички – ½ пакетче
  • ванилия – 2 бр.
  • брашно – 1 кг + 100 г за доомесване
  • Пълнеж
  • сладко - или конфитюр по ваш избор
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, лъжица захар и брашно. Разбийте яйцата със захарта, прибавете и млякото. Пресейте брашното и замесете меко тесто, към което прибавете и от мазнината.

Замесете меко тесто, покрийте с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса. Получава се тесто – 1860 г. Втасалото тесто разделете на две части, всяка разточете на голяма обла кора, сложете ги една върху друга и разрежете на осем триъгълника.

На всеки триъгълник от широката част сложете по лъжичка от сладкото или конфитюра, а острия връх разрежете на три места, навийте на голяма кифличка. Използвайте висока тава застлана с хартия за печене.

Готовите осем части подредете, като ги завивате, за да получите визия на въртележка. Оставете готовата питка да втаса, след което я намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Поръсете с филирани бадеми и захар.

Печете питката в загрята фурна на 160 градуса, след 25 -30 минути можете да пробвате с дървено шишче дали е изпечена и така ще прецените колко още да я държите в печката, без да се притеснявате че може да получи грозен черен загар.подобни рецепти тук

5 9
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ваня Георгиева
Благодаря за видеото, много добре сте се справили. Така с ваша помощ много любители готвачи ще придобият по ясна представа как се оформя питката. Аз помагам само със снимков материал. Радвам се, че харесвате моите рецепти! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв