Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Кулич – Руски козунак

Кулич – Руски козунак

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Кулич – Руски козунак
Снимка: Мария Симова
1 / 3
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1
"Кулич е традиционен сладкиш за Пасха, който трябва да се освети в храма на Страстната събота"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 40 г
  • прясно мляко - 130 мл
  • масло - 20 г
  • олио - 20 мл
  • ром - 1 ампула есенция
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • коняк - 1 с.л.
  • сол - ¼ ч.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 250 г
  • маслени трохи
  • брашно - 70 г
  • захар - 80 г
  • масло - 50 г
  • стафиди - 30 г
  • бонбони - 8 бр. (желирани цветни)
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • глазура
  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • лимонена киселина - 0. 5 ч.л.
  • захарни пръчици - шарени за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Разтворете маята в част от прясното мляко, отделно разбийте жълтъците с вилица, добавете захарта, разтопеното масло с олиото, останалото прясно мляко, есенцията, лимоновата захар и коняка.

Сипете затоплената смес в брашното, добавете разтворената мая и замесете меко тесто. Завийте тестото и оставете да втаса докато удвои обема си.

През това време направете маслените трохи, като смесите продуктите и с ръце започнете да триете до образуването им, нарежете цветните желирани бонбони на малки парчета.

Втасалото тесто, разтворете на правоъгълен лист, като разтягате с пръсти. Поръсете листа с половината бонбони и маслени трохи.

Сгънете на две и отново поръсете, така сгъвате и поръсвате докато стане дълга и тясна лента. Навийте лентата на руло и поставете в метален тесен и висок съд за печене, постлан от всички страни с хартия за печене (аз използвах такава купа).

Оставете купата на топло място да удвои обема си, намажете с разбития жълтък и печете в предварително нагрята фурна на 150 градуса до готовност, като проверявате за нея с дървена клечка за около 60 минути.

Направете глазурата и намажете охладения козунак, поръсете със захарните пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: