Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени кифлички с локум и лимонов аромат

Козуначени кифлички с локум и лимонов аромат

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Козуначени кифлички с локум и лимонов аромат
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 4
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
30
"Нищо не прави деня толкова хубав, както няколко топли-топли козуначени кифлички по нашата рецепта"

Необходими Продукти

  • захар - 190 г + за поръдването
  • яйца - 4 бр. + 1 жълтък за помазването
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • ракия - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - около 1 кг
  • лимонова есенция - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • олио - 20 мл
  • ванилия - 3 пакетчета
  • локум - 1 кутия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

100 мл прясно мляко се затоплят. В млякото се разтваря сухата мая. Прибавя се една супена лъжица захар и 3-4 супени лъжици брашно. Сместа се разбърква хубаво и се оставя на топло и завита за около 10-тина минути.

През това време се разбиват яйцата със захарта. Прибавя се и прясното мляко. Разбива се с миксер. Добавят се солта, ракията, лимоновата есенция, захарта и ванилията. Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Маслото се разтапя и също се добавя. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се остава завито и на топло за около 20-30 минути да втаса. През това време локума се реже на малки парчета. След това тестото се разделя на малки топки.

Всяка топка тесто се разточва на кръг и се реже на 8 триъгълника. В края на всеки триъгълник се слага по малко локум се навива.

Редят се в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат втори път за около 20-тина минути. Пекат се в предварително сгрята фурна на 200 градуса, за около 30-тина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: