Лазаня без паста с патладжани

12/04/2017
"Точно така - лазаня без паста - истинско великолепие от зеленчуци и ароматен сос "
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо357
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • патладжани - 4 бр.
  • кайма - 500 г
  • доматено пюре - 450 мл
  • бяло вино - 80 мл
  • лук - 1 глава
  • грюер - 250 г
  • грана падано - 200 г (или обикновен кашкавал)
  • черен пипер - на вкус
  • риган - 1 с.л.
  • магданоз - 4 - 5 стръка, пресен
  • босилек - на вкус, сух или пресен
  • канела - на вкус
  • прясно мляко - 40 мл
  • зехтин - около 100 мл
  • сол
  • захар - 1 ч.л
  • За бешамела
  • прясно мляко - 600 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 30 г
  • брашно - 45 - 50
  • индийско орехче - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете патладжаните на дълго във формата на филийки с дебелина около 1/2 см. Наредете в тавичката на фурната, поръсете със зехтин и сол и печете на 200 градуса за около 15-20 минути.

2. През това време накълцайте лука на ситно и го запържете в останалото количество зехтин, ако е нужно добавете още. Когато е почти готов, сложете каймата, бъркайки интензивно, за да стане на трохи/гранулки. Прибавете черния пипер и сол.

3. Когато каймата промени цвета си, веднага изсипете бялото вино и бъркайте, докато се изпари, след това добавете ригана, босилека, канелата и доматеното пюре с лъжичката захар. Гответе на среден до слаб огън, докато остане на мазнина и накрая сипете прясното мляко. Разбъркайте добре, то ще се слее със сместа и ще придаде по-нежен цвят, както и ще омекоти вкуса.

4. Снемете от огъня и сложете накълцания магданоз.

5. В тавичка с приблизителни размери 40/25 наредете пласт филийки изпечен патладжан, отгоре разпределете равномерно от соса Болонезе и настържете половината от сирената. Върху тях отново подредете патладжан и останалия сос. Оставете настрана и се заемете с Бешамела.

6. В тенджерка загрейте маслото и зехтина на среден до слаб огън. Когато маслото напълно се разтопи, сипете наведнъж брашното и бъркайте около две минутки, след това наливайте малко по малко млякото (добре е да е студено), бъркайки непрекъснато до получаване на желаната от вас гъстота и бешамелът стане гладък. Не се притеснявайте, ако в началото ви се образуват парцали от брашното, те ще си се разтворят при бъркането. Накрая подправете със сол, бял пипер и индийско орехче.

7. Готовия бешамел излейте в тавата при патладжаните, разпределяйки го равномерно. Настържете останалите сирена и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато отгоре получите приятен златист загар.

8. Готовото ястие поръсете с магданоз или друга зелена подправка за разкош.подобни рецепти тук

5 14
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар