Пикантна боб яхния с джоджен и мента

13/04/2017
"Толкова семпло, а тооолкова вкусно - няма как да не ви се прияде..."
Приготвяне10 мин.
Готвене90 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 242
  • Преглеждания за месеца92
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • боб - 1 купичка
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чушка - 1/2червена + 1/2 зелена
  • суха чушка - 1 бр.
  • люто чушле - 2 бр.
  • домати - 1 ч.ч. консерва+ щипка захар
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • ЗА ЗАПРЪЖКАТА
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л. +1 ч.л. лют червен пипер
  • препечено брашно - 1 с.л.
  • за поръсване
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
  • мента - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода и оставете за една нощ да набъбне. На следващия ден го измивате два пъти и слагате тенджера да ври. Изхвърляте първата вода.

Доливате с гореща вода и слагате отново да ври. След като заври, наливате олиото, добавяте наситнения лук, настъргания морков и чушките, нарязани на дребно. Пускате и цялата суха чушка и едното от лютите чушлета при боба.

Намаляте огъня и оставяте да къкри под похлупак. Когато се е посварил, добавяме доматите, а солта - накрая.

Правим запръжка - наситняваме 1 глава лук много ситно, запържваме в олио, добавяме пушения и лютия червен пипер, брашното и внимаваме да не прегори, за не се развали вкусът на яхнията.

Изсипваме 1 черпак от вече сварения боб към запръжката и изсипваме обратно в тенджерата да покъкри още 5-10 мин.

Запичаме сухото люто чушле на котлона и пускаме в яхнията. След като поизстине, нарязваме ментата и джоджена и поръсваме яхнията.

Вкусно да ви е!

Налейте напитка и хапвайте мезе да потушавате лютивото!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар