Зайчета за Великден

14/04/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833035
"Не само ще омесите козунаци, но и ще ги оформите като зайчета, за да е още по-весел празникът "
Приготвяне140 мин.
Готвене30 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо416
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Направете кладенче, в което чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване накрая;

2. Загрейте леко на котлона млякото със захарта и щом се разтопи, отстранете, не трябва да става много горещо, а само леко топло. Изсипете го в кладенчето и добавете настърганата лимонова кора и рома. Омесете гладко тесто, като в процеса на месене добавяте малко по малко олиото, докато тестото го поеме всичкото;

3. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за час и половина или два (тъй като съдържа повечко захар, има нужда от повече време за втасване) Най-добре да го оставите във загрята на 50 градуса фурна, за да е на топличко;

4. От втасалото тесто откъснете топчица, малко по-голяма, отколкото поема шепата ви. С помощтта на дланите я разтеглете на дълъг фитил и навийте на охлюв. Откъснете още малко тесто за главичка на зайчето, направете я във елипсовидна форма и срежете до средата, така че да се образуват две ушички, които леко изтеглете с пръсти. Накрая откъснете малка топчица за опашка, сглобете зайчето и поставете в тава върху хартия за печене. Вижте на снимките, които съм приложила. Процедирайте така и с останалото тесто и нареждайки в тавата, оставяйте разстояние, защото ще бухнат. Стават 4 зайчета;

5. Поставете стафиди за очички и отново покрийте и оставете да втаса поне 30-40 минути;

6. Намажете със разбития жълтък с няколко капки олио. Поръсете със захар и печете на 150 градуса, без да загрявате фурната предварително, за около 30 минути;

7. Готовите изпечени козуначени зайчета напръскайте с вода и покрийте за 10 минути;

8. Вържете червена панделка на всяко и украсете празничната си трапеза с тях.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!