Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Зайчета за Великден

Зайчета за Великден

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Зайчета за Великден
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
14/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Не само ще омесите козунаци, но и ще ги оформите като зайчета, за да е още по-весел празникът"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 7 г
  • лимон - 1/2, кората
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 100 г+за поръсване
  • ром - 1 с.л.
  • олио - 40 мл
  • стафиди - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Направете кладенче, в което чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване накрая;

Загрейте леко на котлона млякото със захарта и щом се разтопи, отстранете, не трябва да става много горещо, а само леко топло. Изсипете го в кладенчето и добавете настърганата лимонова кора и рома. Омесете гладко тесто, като в процеса на месене добавяте малко по малко олиото, докато тестото го поеме всичкото;

Покрийте с кърпа и оставете да втаса за час и половина или два (тъй като съдържа повечко захар, има нужда от повече време за втасване) Най-добре да го оставите във загрята на 50 градуса фурна, за да е на топличко;

От втасалото тесто откъснете топчица, малко по-голяма, отколкото поема шепата ви. С помощтта на дланите я разтеглете на дълъг фитил и навийте на охлюв. Откъснете още малко тесто за главичка на зайчето, направете я във елипсовидна форма и срежете до средата, така че да се образуват две ушички, които леко изтеглете с пръсти. Накрая откъснете малка топчица за опашка, сглобете зайчето и поставете в тава върху хартия за печене. Вижте на снимките, които съм приложила. Процедирайте така и с останалото тесто и нареждайки в тавата, оставяйте разстояние, защото ще бухнат. Стават 4 зайчета;

Поставете стафиди за очички и отново покрийте и оставете да втаса поне 30-40 минути;

Намажете със разбития жълтък с няколко капки олио. Поръсете със захар и печете на 150 градуса, без да загрявате фурната предварително, за около 30 минути;

Готовите изпечени козуначени зайчета напръскайте с вода и покрийте за 10 минути;

Вържете червена панделка на всяко и украсете празничната си трапеза с тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: