Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Козуначени кифлички с локум на питка

Козуначени кифлички с локум на питка

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534894181k1
Козуначени кифлички с локум на питка
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 3
14/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"За делники и празник, за специални моменти или просто да се поглезите - кифлички с локум на питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясна мая - 21 г /половин кубче/
  • яйца - 3 бр, /оставя се 1 белтък за намазване/
  • захар - 80 г и още за поръсване
  • лимон - кората на 1
  • прясно мляко - 100 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • масло - 80 г
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • локум - 1 кутийка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в леко затопленото прясно мляко, добавя се кафявата захар и 1 с.л. брашно и се оставя да шупне.

Захарта и две яйца с жълтък от третото се разбиват добре. Добавя се настърганата лимонова кора и ванилията, шупналата мая и постепенно пресятото два пъти брашно и щипка сол.

Така се замесва тесто, което постепенно трябва да поеме разтопеното, но не горещо масло - разтегляте на кора, намазвате с масло и сгъвате, докато поеме цялото масло.

Оставя се на топло, за да втаса. Оформя се, като с леко набрашнената точилка разточвате на кора, нарязвате на правоъгълничета или избрана от Вас форма, нареждате парченца локум и завивате като кифличка.

Поставяте хартия за печене в тавата, подреждате подготвените кифлички и оставяте отново да втасат, но поне още 1 час. Намазвате с разбития белтък, поръсвате със захар и печете в предварително загрята фурна - 10 мин на 220 градуса, след което на 180 градуса още 30 минути - до готовност.

Желая Ви светли празници и много незабравими моменти с Вашите близки и специалните вкусотии, които ще приготвите за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: