Чуден козунак

14/04/2017
Еленаот ЕленаНовак
"Ако вярвате в чудеса, тогава ни повярвайте, че от този козунак не се пълнее "
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции3 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 369
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче, стрито с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно , 7 с.л. топла вода
  • айца - 6 бр.
  • масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • мляко - 250 мл
  • сол - 1 щипка
  • сушени плодове - 150 г, киснати в уиски и плодов чай
  • портокал - 1 бр. кората и сокът от половината
  • есенции - ванилия, ром
  • захар - 250 г и за поръсване
  • канела
  • ядки - белени бадеми, орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е на Иван Звездев. Не искам да си приписвам заслугите за него, а да изразя благодарност, защото за първи път ми се получи истински козунак на конци, без да си правя труда да го меся 100 пъти. Тайната е в затоплените предварително продукти и във втасването. Да, ще изпечете произведенията си след около 10 ч. и 3 втасвания, но си заслужава. Ето и рецептата.

В дълбок съд (леген) пресявате 1 кг брашно. Може и малко повече, да речем 100 грама отгоре. Стривате кубчето мая с 1 ч.л. захар , така че да стане на кашичка. Към маята добавяте 1 с.л. брашно и 7 с.л. топла водичка. Оставяте настрана за 15-20 мин да шупне.

На котлона слагате тенджера с вода и я загрявате, не да ври. В друга купа разбърквате 5 от яйцата с 250 г захар и загрявате тази смес върху тенджерата с водната баня, така че като пробвате с пръст да ви е приятно топло.

При пресятото брашно правите кладенче и исипвате затоплената яйчена смес, маята, щипка сол и затопленото предварително мляко, разтопеното масло и олио, есенциите ( ванилия, ром) , корите портокал и сока от половинката му. Започвате да месите - първо с дървена лъжица, после с ръце, и добавяте брашно за доомесване.

Завивате с кърпа и оставяте тестото да втаса за 1-2 часа, като го намазвате отгоре с олио. Когато е удвоило обема си, го размесвато отново и пак го оставяте да втаса за няколко часа. Аз оставих тестото си след второто втасване покрито с кърпа на слънце за още 3 часа.

После оформяте по желание и намазвате козунаците щедро с мазнина и поръсвате със захар, бадеми и канела. С това тесто се получават около 3 козунака. Зависи как ще го разпределите по формите.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.

Весел и щастлив Великден!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Елена
Елена
14.04.2017 15:33
При печене този козунак го сложих в тава с махащо дъно , а по средата сложих купичка за крем карамел , като я намазах с олио , така , че да се получи дупка . Идея давам , в случай , че нямате подходяща форма .
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
14.04.2017 14:22
Чудесен козунак!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв