Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Венец от рози за Великден

Венец от рози за Великден

Венец от рози за Великден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
14/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Какво е Великден без вкусен и пухкав козунак... За щастие имаме многорецепти за такъв"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 150 мл
  • суха мая - 3 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно за козунаци - 600 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладката вода с една лъжица захар и се оставя да бухне. Пресява се брашното в тава, оформя се кладенче, сипваме топло прясно мляко, сол, захар, яйцата, като се отделя един жълтък за намазване.

Добавя се олиото и замесваме меко гладко тесто , което се покрива с фолио и оставяме да втаса 40 минути.

Втасалото тесто се разточва на кора и с чашка или ринг се изрязват кръгчета с диаметър 8-10 см. Нареждат се едно до друго, като леко се застъпват, и навиваме роза. Така се оформят 7-8 рози, поставят се във форма за кекс върху хартия за печене или друга подходяща тава и оставяме още 20 минути да си почине тестото.

Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. вода и поръсваме сусам. Печем венеца от рози на умерена фурна 180 градуса до готовност. Изважда се в поднос и поднасяме на празничната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Сия ,отиди на страницата на София Мел виж рецептата на Таня Донева - Розички на Таня ,правих по нейната рецепта ,но тя слага и 2 ч пълнозърнесто брашно и 1 бяло ,не знам колко грама е точно казах че не тегля , а на око така прецених че е толкова но може и да е повече :)))
14.04.2017 16:09
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Вили, 3 ч.л мая не са ли малко множко за толкова брашно?
14.04.2017 14:16
3
Покажи всички подкоментари