Козунак с чиа и мед от глухарче

15/04/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"Най-уникалният козунак, който сме виждали тази година! Благодарим ти, Вили "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо439
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 220 мл
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - около 500 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - с аромат на ром
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • захар - 75 г
  • пълнеж
  • чиа - семена
  • мед от глухарче
  • кафява захар - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е пълна фантазия, но се получи вкусно!

В топлото прясно мляко сипваме маята с 1 ч.л. захар и разбъркваме добре. Оставя се на топло да шупне, сипва се в пресято брашно, добавят се яйцата без един жълтък - с него се намазва отгоре. Прибавя се сол, ванилия и активираната мая, останалата захар.

Замесва се меко и еластично тесто и оставяме на топло да втаса, докато удвой обема си.

Семената чиа се накисват в чаша със студена вода и се оставят да се желират, после се разбъркват с една лъжица мед от глухарче. Тестото се разделя на две части и всяка се оформя на фитил, сплесква се и разпределяме от плънката, поръсва се малко кафява захар, краищата се прищипват и двата фитила се усукват на венец.

Поставя се в алуминиева тавичка върху хартия за печене и оставяме да втаса, докато напълни тавата.

С нож или бръснарско ножче се правят отгоре резрези, така че да се покаже плънката. Намазва се с разбит жълтък. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.

Изважда се от тавата и намазваме с втората лъжица мед от глухарче.

Весел и здравословен празник!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря за оценката ,радвам се че ви хареса тази моя фантазия :)))
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв