Мусака Класика

15/04/2017
Карина Трендафилова
отКарина ТрендафиловаПомощник Готвач1136413891
"Класиката е вечна - няма някой, който да не обожава вкусна мусака "
Приготвяне35 мин.
Готвене70 мин.
Общо105 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
32 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 976
  • Преглеждания за месеца849
  • Преглеждания за седмицата142
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена32

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме каймата в нагорещена мазнина, да се пръсне на трохи. Подправяме с чубрица, кимион и черен пипер на вкус, също и с червения пипер.

Добавяме ситно нарязаните пера на лука, след минута добавяме и ситно нарязаните моркови (на кубчета като за супа).

След няколко минути добавяме и нарязаните картофи, като постоянно разбъркваме. Когато започне да завира, прибавяме нарязания на ситно джоджен и лютеницата. Заливаме с гореща вода, колкото да покрие всичко.

Когато заври, посоляваме на вкус и добавяме ситно нарязания магданоз.
Изсипваме в тава и печем на 200 градуса с вентилатор или 220 без до извиране на водата (около 40-50 мин).

Приготвяме си заливката - в купа разбиваме яйцата заедно с киселото мляко и изгасената в него сода, и брашното. Настъргваме кашкавала и също прибавяме към сместа.

Заливаме и печем още 10 минути до приятен загар.

Сервираме мусаката топла с кисело мляко.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Стоян Савов
Стоян Савов
17.05.2018 16:30
Хмм, или бирата ми е дошла в повече, или наистина не мога да отговоря на отговора ))) Та, по темата - мусака без кайма си е огретен )) Картофен, постен, ама огретен )) Пак върви с бира, то тя си върви и на гладно, де ))) И не махайте стеблата, моля! Като ще рупаме фураж, да го правим като всички тревопасни! Нима магарето подбира само листата? )))
0
0
Стоян Савов
Стоян Савов
06.05.2018 11:24
Ама как така ще махаме стеблата на тревуляците? Че те също са вкусни! Карина, обяснявайте защо едно нещо не се слага в манджата, моля! Така поне правят всички готвачи (а и хората на науката, например). Или Вие утре можете да публикувате рецепта за мусака, като просто напишете "кайма не се слага" :) Ама защо, ама как... все въпроси без отговор :)) Хайде, черпя една студена бира, ако тутакси обясните защо без стебла!
0
0
Карина Трендафилова
Да, Стояне, утре може да напиша рецепта без кайма - това означава, че мусаката е постна. :) А относно "треволяците" - ако искате си сложете стеблата, лично на мен не ми харесват, защото ги усещам в яденето. Вие, ако искате ги добавете, няма проблем, важното е да ви е вкусно! Благодаря за бирата, тя върви с мусакичка, било тя постна или месна. Айде наздраве от мен! :)
2
0
Lyubomir Vuchev
Lyubomir Vuchev
09.10.2017 13:54
Ммм... Вкусотия до шия! :)
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв