Различни Великденски козунаци

16/04/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"За здраве и благоденствие във всеки дом - на всяка трапеза трябва да грее по един домашно приготвен козунак "
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо229
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята във водата с 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно, да стане кашичка, и оставяме да шупне.

Пресява се брашното, сипваме маята, разбити яйца, прясното мляко и захарта. Разбърква се добре, добавяме солта, ванилията, корички от лимон, олиото и разтопеното масло, като се запазва половината за месенето.

Замесва се меко тесто и сипваме на плота с намазнени ръце месим и разтягаме, докато поеме мазнината, и оставяме на топло да втаса 1 час , може и повече.

Разделя се на две части, от първата се оформят три фитила, сплескват се с ръце. Поставя се плънка в средата от парченца локум, шоколад и стафиди, накиснати предварително в коняк. Сплитат се на плитка и поставяме във форма за печене върху хартия.

Втората част разделих на две, от едната оформих топчета в средата с парченца локум и наредих в тавичка за еднократно печене. В средата се оформя отвор и се запълва с топче от алуминиево фолио.

Последното тесто разделяме отново на две, едното топче в средата, а от второто се оформят два дълги фитила и се усукват край топчето в средата. Оставят се да втасват 30 минути на топло, докато се напълнят тавите.

Намазваме с разбит жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 160 градуса около 45 минути до златисто, като след 30 минута се покриват с фолио да запазим златистия цвят. Охлаждаме и оставяме покрити с чиста кърпа до Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

Здраве и благоденствие във всеки дом!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар