Козунак за Великден

16/04/2017
"Ако трябваше да си изберем най-любим козунак за Великден, този определено щеше да е сред фаворитите ни "
Приготвяне35 мин.
Готвене45 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо436
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр. М
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.ч./200 мл/
  • олио - 6 - с.л.
  • мас - 1 препълнена лъжица, нестопена
  • масло - 70 г
  • ванилена захар - 1 пакет
  • амарето - 2 с.л. бадемов ликьор
  • лимон - кората от 1 бр. и сок 1 с.л.
  • за намазване
  • белтък
  • за поръсване
  • портокалови корички - цветни, готов микс
  • захар
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото омесих в кухненски робот.
Маята, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно и 200 мл от прясното мляко предварително оставям да се шупне.

В купата на миксера слагам всички продукти, като
в топлата мазнина добавям захарта и бъркам с тел, докато тя се разтопи. Добавям и яйцата, които също добре разбърквам.

Башното прибавям на етапи.

Месенето в кухненският робот продължи 15-20 мин. След това изваждам тестото от купата и леко го премесвам с още малко брашно.

Следва "вкарване "на останалата мазнина. Разтеглям тестото напред и поливам с част от нея. Така на два-три пъти.

Омесвам гладко тесто /по него вече се виждат малки
мехури/.

"Удрям" тестото на плота 100 пъти, премесвам и го оформям на топка.
Поставям го в купа, покрито с найлон, и след това във фурната на 20 градуса. Тестото изпълни купата почти за час.

След това от него оформих 4 плетени козуначета от по 3 фитила.
Всеки фитил правя от правоъгълниче с ръце - посипвам захар, портокаловите корички, завивам и оформям.

Козуначетата подредих във висока тава - 32 см, застлана с хартия за печене.

Покрих тавата с найлон и я поставих отново във фурната на 20 г да втасва.
След около 40 мин намазах втасалит козунак с белтък, поръсих със захар, бадеми и по малко от коричките.

Поставих тавата във фурната - предварително загрята на 180 градуса.
Намалих я на 160 градуса и пекох козунака около 45-50 мин.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Таня Левенова
не само добра а отлична-целият козунак е на конци-стои мек и леко влажен дори след два дни-
току що биде изяден порядъчно..☺
1
0
Карина Трендафилова
Исках да гласувам с 5, но по грешка натиснах 4, много добра рецепта!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв