Великденския козунак на баба

16/04/2017
"Вкусните рецепти за козунак се предават от майка на дъщеря и от баба на внучка, а сега и от нас на вас "
Приготвяне45 мин.
Готвене50 мин.
Общо95 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо493
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - около 700 г
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • яйца - 4 бр. /оставете 1 жълтък за намазване/
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 120 г и още малко за поръсване
  • ванилии - 2
  • лимон - кората на един
  • масло - 60 г
  • сол - щипка
  • шипков мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в топлото мляко със захар около 1 ч.л., 2 с.л. брашно и оставете да шупне.

Пресейте брашното в тава, добавете щипка сол, направете кладенче и изсипвайте последователно разбитите със захар яйца, разтопеното масло - негорещо обаче, рендосаната лимонена кора, ванилиите и готовата мая. Замесете меко тесто, като в зависимост от големината на яйцата може да добавите още малко брашно или малко топло мляко, ако е необходимо.

Завийте тестото и оставете на топло да втасва поне час-час и половина.

Размесете върху набрашнен плот и разделете на 3 топки, всяка от които разточете на кора с дебелина около 5 мм, намажете с мармалад, завийте на руло.

А когато са готови и трите, направете плитка, поставете в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене, и оставете отново на топло тавата, завита със стреч фолио за около час.

Последното, което трябва да направите преди печене, е да намажете със жълтък, да поръсите захар и печете в предварително загрята фурна. В началото - 10 минути на 50 градуса, а след това около 40 минути на 180 градуса.

Наложително е по време на печенето да поставите фолио, само леко отгоре, за да прегори.

Препоръчвам го за Великден с чаша ароматно кафе и в компанията на близки и приятели!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар