Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Шпикована агнешка плешка с маслини в гювеч

Шпикована агнешка плешка с маслини в гювеч

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924031492431
Шпикована агнешка плешка с маслини в гювеч
Снимка: Анелия Цонева
2 / 3
16/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"И голямата награда за най-вкусно агнешко в гювеч се присъжда на тази супер рецепта"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 2 кг
  • пресни картофи - 1.5 кг
  • маслини - 20 бр. кафеви
  • печурки - 100 г гъби
  • краве масло - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пресен чесън - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато подбирате картофите, гледайте де са с размерите на топче за пинг-понг, защото ще се пекат цели. Почистете ги с четка и всяко картофче надупчете на 4-5 места, за да може да поема соковете при печене.

Наредете картофките на дъното на глинен гювеч /моят е 14 литров/. Върху картофките разпръснете парченца краве масло /около 1 и 1/2 с.л./ и накъсайте перата на пресния чесън. Поръсетесъс сол. Добавете и гъбките начупени на едри парчета и 10 от маслините, които предварително сте обезкостили.

Нарежете бялата част от пресния чесън на пръчици с дължина около сънтиметър. Вземете плешката и направете кръстообразни дълбоки прорези, около десетина на брой, във всеки прорез заровете малка бучица краве масло, стръкче чесън и маслинка.

Останалото краве масло смесете с подправките и натрийте хубаво месото. Положете плешката върху картофките и печете 3 часа на 200 градуса под капак. Ако желаете след това може да отхлупите гювеча и да запечете още до коричка.

Аз не сметнах за необходимо, защото както ще видите от снимките придоби апетитен загар и не исках да изсъхва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: