Пастърма от телешко месо

02/05/2012
Бай Ставри
отБай СтавриНовак
"Старите майстори ще ви кажат, че най-добрата пастърма се прави от качествено телешко месо!"
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо70 974
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • телешко месо - в желания грамаж телешки шол
  • сол - 80 г сол на 1 л вода
  • червен пипер - 3 с.л. пълни
  • сол - 20 г
  • захар - 2 г
  • риган - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л.
  • черен пипер - 15 зърна, ситно смлян
  • чимен - 15 зърна, счукан
  • чесън - 6 скилидки пресован
  • лимони - сокът на 1 лимон, прецеден
  • червено вино - 50 мл
  • бяло вино
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете телешкия шол на ивици с дебелина до 7 см. Накиснете го в саламура, която се приготвя, като на 1 л вода се слага 80 г сол. Оставете да престои 7 дена на студено, при температура до 8 градуса. След като минат 7-те дни, извадете телешкото и го обезсолете под течаща вода за 4 часа.

Извадете от водата, прободете в единия край с дебела връв или канап и го закачетеда се изцеди за около час. Сложете изцеденото вече месо между две тежки плоскости или дъски и завържете здраво със стегнат ластик.

След едно денонощие освободете месото и намажете цялото парчета телешко с подправката за пастърма с помощта на четка.

За подправката смесете червения пипер с всички останали подправки, с пресования чесън, изцедения лимонов сок и червеното вино. Бъркайте сместа и доливайте толкова бяло вино, че да се получи рядък сос.

Щом намажете телешките парчета с подправката, отново провиснете да съхнат на проветриво място за 1 денонощие. След това повторете процедурата с дъските и стегнатия ластик и така престоява за още 24 часа.
Освободете месото и отново провиснете да съхне. Вече е готово за консумация.

Ако приготвяте пастърмата от от телешко месо през по-топлите летни месеци, сушенето става в хладилник с поставен отворен пакет ориз, който има свойството да абсорбира влагата, която телешкото отделя.подобни рецепти тук

5 7
4 2
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Маестро
Маестро
13.12.2015 21:09
Най добре се получава с оригиналната рецепта от Кайсери град в "Турция от където идва и името на пастърмата Кайсери пастърма, тава е нещо невероятно което няма еквивалент никъде по света,
https://www.google.bg/search?q=kayseri+pastirma&espv=2&biw=1024&bih=677&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4y7aQxNnJAhXH1ywKHRbcA-kQ_AUIBigB
4
1
Мъжа
Мъжа
12.11.2014 19:48
Пък жената слага на око и всеки път й се получава.
9
1
Иван
Иван
06.11.2014 09:56
Аз я правя по следния начин: приготвяния шол го осолям обино със сол, почти ги затрупам парчетата.Така ги държа шест дена.После ги изкисвам във вода шест часа, 6 дни в сол 6 часа във вода.Колкото дните, толкова и часовете .Потапям ги в гореща вода ,само да побелеят и веднага натрупвам с подправки- чубрица, чимен, млян чер пипер.Не слагам червен пипер.Въпрос на вкус. После я суша . Като стане готова я слагам в хладилника за да не изсъхне.Рецептата е от Болярският край.
17
0

Виж всички коментари или напиши такъв