Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Козуначени кифли с аромат на портокал и локум2 / 11
17/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
200 мин.
Порции
12
"Нищо не пожелава Добро утро така, както прясно извадени от фурната козуначени кифли"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 340 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - 1 ампула или прахче
  • портокалова кора - настъргана кората от 1 портокал
  • портокалов сок - 4 ч.л
  • брашно - около 1.1 кг
  • сол - 1 щипка
  • суха мая - 11 г
  • масло - 90 г
  • олио - 70 мл.
  • жълтъци - 1 бр. +2 с.л прясно мляко
  • захар - за поръсване
  • локум - 3 1/2 кутии
  • олио - за намазване на плота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изкарваме продуктите на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме.

Правим си кладенче и в него слагаме яйчено-захарната смес. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок. Прибавяме ванилията. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното.

С ръка започваме да разбъркваме. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото. Омесваме хубаво меко тесто. Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема.

Намазваме плота с олио и го замесваме пак. Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника. Отваряме си кутиите локум. От две големи локумчета си оформяме три равни по големина части. Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили.

В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за печене на разстояние.

Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват. Излизат 3 тави. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем отгоре козуначените кифли. Поръсваме със захар и печем на 180 градуса до готовност. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: