Баница с парено тесто

17/04/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Тази баница ще ви върне в дните от детството, които прекарвахте лятото на село "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо586
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно – около 1 кг
  • сол – 1 с.л. равна
  • захар – 1 ч.л. равна
  • мазнина – 50 мл олио, мас, масло
  • вода – 500 мл вряла
  • сирене – 400 г за поръсване
  • мазнина – 350 мл смес
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете смес от трите вида мазнина и отделете 400 мл от нея. В дълбока купа пресейте брашното, добавете солта, захарта и 50 мл от мазнината. Наведнъж добавете врялата вода и при енергично бъркане с шпатула бъркайте докато можете. След което продължавате да доомесвате с ръце до меко тесто.

Разкъсвате тестото на по-големи от яйце парчета. Намажете тавата с част от мазнината, всяко парче тесто топвате в мазнината, разстилате с пръсти направо в тавата на лист (нормално е да се къса, не бива да се притеснявате) с големина на дъното на тавата, като помежду им поръсвате с натрошеното сирене равномерно. Така редувате тесто и сирене до изчерпване.

Съберете краищата на баницата към средата на тавата и обърнете получената топка с подвитите краища отдолу, с ръце разстилате отново тестото до достигане размера на дъното. Накрая, с кокалчетата на пръстите притискайте тестото тук-там за образуване на ямички в баницата, полейте с останалата мазнина.

Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 200 градуса в първите 20 минути а после намалете градусите на 180, като леко припичате горната коричка и после завийте с фолио, общо печете за около 50 минути. Извадете изпечената баница напръскайте я леко с вода и я завийте за около 10 минути, сервирайте.

Баница, която съм яла в детството си, от ръцете на баба ми, но тя я приготвяше изцяло с разтопена мас, незабравим вкус. Вкусна с хрупкава коричка отвън и мека отвътре, както топла така и студена.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар