Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита с мед и орехи

Пита с мед и орехи

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Пита с мед и орехи
Снимка: Tsveti Tsenkova
1 / 3
04/05/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • мая - 1/3 пакетче
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 1
  • ванилия - 1 пакетче
  • за плънката
  • мед - 2 с.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • стафиди - 1/3 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топличкото прясно мляко с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за около 15-20 минути - докато се активизира.

Пресейте брашното в голяма купа и добавете в кладенче по средата шупналата мая, захарта и канелата. Започнете да замесвате тестото постепенно и добавяйте към края олиото.

Тестото трябва да се получи меко и еластично. Покрийте го и оставете да втаса около 1 час - докато удвои обема си.

За плънката добавете към нарязаните орехи, меда и стафидите и канелата. Разделете тестото на 2 равни части.

Набрашнете кухненския плот и разточете едната част на кора с размера на тавата за печене. Прехвърлете в подмазнената тава кора и отгоре разпределете плънката.

Отгоре сложете по същия начин разточената втора кора. Сложете чаша по средата на питката и с остър нож нарежете като торта за 16 парчета. Така получените парчета се хващат и усукват 2 пъти, всяко поотделно.

Махнете чашата и оставете така приготвената пита с мед и орехи са втаса около 45 минути. Намажете я с разбито яйце с малко олио и сложете да се пече в загряна на 200 градуса фурна, до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка: