Великденска питка със сирене

17/04/2017
Ваня Георгиеваот Ваня ГеоргиеваМастър Шеф 3x
"На Великденската трапеза трябва да намерите място и за агнето, но и за тази разкошна и пухкава Великденска пита със сирене "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо395
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • прясно мляко – 400 мл
  • яйца – 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • суха мая – 1 пакетче
  • олио – 3 с.л.
  • захар – 1 ½ с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • брашно – 830 г
  • плънка
  • сирене – 250 г
  • за поръсване
  • семена - микс
  • за намазване на корите
  • масло – ½ пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и малко брашно. Разбийте яйцата с останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете млечната смес и шупналата мая.

Замесете гладко тесто, което намазвате с олио и оставяте покрито с кърпа или фолио да втаса. Разделете тестото на три части, 2 еднакви топки от по 525 г и 1 топка от 300 г. Трябва да получите тесто около 1340 г.

Двете еднакво големи топки разточвате една по една на правоъгълна кора която мажете с масло, поръсвате сирене и навивате на руло. Така получавате 2 рула, които режете на рулца, тях редите по края на тавата и отвътре още един кръг от рулца.

От по-малката част тесто разточвате 2 малки обли кори, мажете с масло и слагате една върху друга, режете на четири и от триъгълниците правите фунийки или рулца и по ваш избор редите центъра на питката. От останалите краища на рулата аз оформих листа и сложих където ми хареса, така използвах цялото тесто.

Готовата питка покрийте и сложете да втаса, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути до хубав златист загар.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар