Агнешки бут с уникално хрупкава коричка по кипърски

17/04/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач37963027671
"Всички хубави Великденски приказки завършват така - ... и поднасяте това неустоимо агнешко с хрупкава коричка и вкусно си хапвате "
Приготвяне15 мин.
Готвене180 мин.
Общо195 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо724
  • Преглеждания за месеца59
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • агнешки бут - около 1.800 кг - 2.000 кг
  • дафинов лист - 8 - 10 бр.
  • горчица - 60 - 70 г
  • лимонов сок - 15 мл прясно изцеден
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • масло - 50 - 60 г
  • зехтин - струйка
  • ГАРНИТУРА
  • картофи - 1 кг
  • пресен лук - 4 връзки
  • сол - на вкус
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; подготвена скара; тавичка дълбока

Агнешкият бут се измива и подсушава с домакинска хартия. Отстраняват се, ако има жилки, и част от мазнината му. Да остане тънък слой мазнина.

Горчицата се смесва с лимоновия сок, черен пипер, сол и риган. Добавя се и разтопената мазнина. Разбърква се. Натрива се месото отвсякъде. Поръсва се с червен пипер.

В тава, в която ще се пече, се поставя металната скара, налива се вода около 400 мл (да е 1 см под нивото на скарата) и се поставя месото. Отгоре се подреждат дафиновите листа. Покрива се с алуминиево фолио, което не трябва да залепва за месото.

Пече се на 180 градуса без вентилатор, само на горен и долен реотан за около 3 часа. След това фолиото се отстранява и се допича до хрупкава коричка за около 40-45 мин. Сервира се студено с топла гарнитура.

ГАРНИТУРА:
В същата тавичка с останалата мазнина се изсипва нарязания пресен лук и отгоре се нареждат големи парчета картофи. Посолява се и се поръсва с силно наситнен джоджен.
Източник: кулинарен блог на М. Митеваподобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар