Печено агнешко с гарнитура от ориз и булгур с лапад

17/04/2017
Даниела Русеваот Даниела РусеваПомощник Готвач
"Традицията повелява на Великден да се яде вкусно агнешко, а ние ви предлагаме една рецепта, която е и за майстори, и за ценители "
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо519
  • Преглеждания за месеца155
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива и нарязва на порции. В съд се сипва олиото и се смесва с подправките - брашно, сол, черен и червен пипер и накълцания джоджен. С получената смес се намазват късовете агнешко месо. Подреждат се в тавичка и се налива 1 чаша топла вода.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята фурна. Пече се час и половина на 200 градуса, след което се маха фолиото и месото се пече още 30 минути, като температурата се намалява на 180 градуса.

Приготвяне на гарнитурата:
Сгорещява се олио в плитка и широка тенджера. В него се пуска накълцана една главичка лук и моркова, нарязан на дребни кубчета, леко да се позапържат. Добавя се 2/3 ч.ч. измит ориз и се разбърква.

След това последователно се прибавят булгурът и накълцаните пресен лук и чесън, а накрая и лапада /лопуш/. Слагам го накълцан суров. Разбърква се и се залива с 4 чаши топла вода. Оставя се да се готви на тих огън за 15 минути, като от време на време се разбърква.

Прибавят се подправките - накълцани пресни зелении - джоджен, девесил и магданоз, разбърква се и котлона се изключва. Оставете под захлупен капак за още 10-на минути. Ако ви се стори водно, не се притеснявайте. През това време оризът още ще набъбне и ще поеме от соса.

Сервирайте по желание с пресни зеленчуци - маруля, настъргани морков, краставица, репички.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар