Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бадемова Торта»Бадемова крем торта с настърган шоколад

Бадемова крем торта с настърган шоколад

teodorateodora
Новак
211062389
Бадемова крем торта с настърган шоколад
Снимка: teodora
1 / 3
18/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
14
"Не торта, а истинско вълшебство, което може да приготвите сами по тази подробна рецепта! Опитайте и споделете!"

Необходими Продукти

  • Основа
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 75 г
  • брашно - 84 г
  • бадемови ядки - обелени, изпечени и ситно смлени - 30 г
  • вода - 15 г
  • Захарен сироп за трампиране
  • вода - 150 мл
  • захар - 100 г
  • есенция от бадеми - 2 - 3 капки ( може и ванилия)
  • За намазване на блата
  • конфитюр от ягоди - 3с.л.
  • крем за пълнеж за тортената форма върху блата
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 150 г
  • жълтъци - 6 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • сметана - 300 мл
  • натурален шоколад - 120 г настърган на едро ренде
  • ликьор - 30 мл
  • желатин - 40 г + 80 мл вода за него
  • сметанов крем
  • сметана - 150 г
  • захар - 15 г
  • За украса
  • бадеми - 100 г ( обелени, изпечени)
  • шоколад - 80 г натурален на плочка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на бадемов пандишпанов блат:

- Бадемови ядки - ситно смлени се смесват с брашното;

- Прави се пандишпановo тесто по студен начин;

- Поставяне на тестото в предварително облицована с хартия форма, заглаждане, печене при 180* С - 160* С - 25 - 30 минути. Следва изваждане, охлаждане, освобождаване от хартията (докато е топъл блатът, защото когато е студен хартията се отлепя трудно и залепва за него), връщане във формата с лицето нагоре.

Приготвяне на захарен сироп:

- След охлаждане се ароматизира с бадемова есенция - сиропиране или трампиране на блата. Намазване на блата с конфитюр.

Приготвяне на крема за пълнеж (да се приготви докато се охлади блатът и захарният сироп)

- Накисване на желатина в студена вода до набъбване и втечняване на водна баня;

- Загряване преди кипване без да заври на прясното мляко, захарта и жълтъците при непрекъснато биене с телена бъркалка. Поставяне на втечнения желатин - разбъркване, снемане от плочата, прецеждане, охлаждане до полужелиране;

- Разбиване на сметаната до сгъстяване;

- Смесване на разбитата сметана с полужелиралата смес, ароматизиране с ванилия и ягодовия ликьор и се добавя на едро настъргания шоколад.

Допълване на тортената форма с приготвения крем, заглаждане на повърхността.

Охлаждане до пълно желиране на течността. Освобождаване на тортата с помощта на гореща мокра кърпа, ацетатна хартия (може да не рискувате тъй като може да започне да се стопля крема който е стегнал затова препоръчвам след като я извадите от фризера ако бързате и сте в сложили там - тя бързо желира или хладилника за по-дълго време да я оставите за 5 минути и така да я освободите от формата - по добре използвайте ринг или форма с подвижно дъно и просто леко избутайте нагоре)

Маркиране на 14 - 16 порции. Гарниране с рози от сметаната и 3 броя бадеми върху всяко парче - така че едната да сочи центъра, а другите две ъглите на тортата (парчето).

Настъргване на шоколад на едро ренде направо върху тортата върху средата (може да се настърже в чинийка и леко да се премести върху средата на тортата).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: