Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Странджански сармички с плънка от агнешко и ориз

Странджански сармички с плънка от агнешко и ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Странджански сармички с плънка от агнешко и ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
24/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
15
"Сармички един път - крехки, ароматни - иде ти всички да ги излапаш на една хапка"

Необходими Продукти

  • За обваряване на месото
  • агнешко месо - 500 г плешка
  • лук - 1 глава, стар
  • моркови - 3 бр.
  • вода - 1 л за бульона
  • За плънката
  • ориз - 300 г бланширан
  • зелен лук - 2 връзки
  • печурки - 300 г
  • джоджен - 1 голяма връзка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • олио - 1 к.ч.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 - 2 с.л. /или на вкус/ за подправяне на плънката
  • За бланширане лападa
  • лапад - 4 - 5 връзки /според плънката/
  • вода - 1.5 л за бланширане на листата
  • сол - 4 с.л. /прибавена към водата/
  • За соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • масло - 50 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

/undefined С полъха на пролетта трапезата се изпълва с чудни ястия, приготвени от любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, коприва, пресен лук, пресен чесън, много зелени подправки, а в комбинация с агнешко стават неустоимо вкусни.

За сармите първо приготвям плънката, като за целта обварявам първо месото. Към водата прибавям агнешкото, обелените и нарязани на четири лук и морков. Бульона запазвам, а свареното месо смилам в блендер или нарязвам на много ситно.

В друг съд на слаб огън задушавам нарязания зелен лук в мазнината. Към него постепенно прибавям ориза, нарязаните гъби, доматеното пюре, червения пипер, солта. Към сместа добавям от горещия агнешки бульон /3:1/ в пропорция с ориза.

В купа се смесват плънката с подправките - черен пипер и джоджан. Стиснете и скилидка чесън. Добавете 1 с.л. вода и омесете добре. Измийте внимателно листата от лапада.

Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я отстраните. Кипнете вода със сол в тенджера и бланширайте за минута листата. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърлете в съд с ледена вода, после отцедете.

Работете върху дъска. Поставете малко от плънката в долния край на половинка листо и навийте сармичка. Леко ги отлепвайте една от друга. Подредете навитите сарми на дъното на подходяща за количеството бройки тава.*

Налейте с вода от бланширането на лапада, колкото да покрие 4-5 см дъното на тавата. Запичат се в загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути, все пак те са полусготвени.

Пригответе млечния сос, като препържите маслото и червения пипер на котлона в малка касерола.

Сервирайте ги заедно с млечно-чесновия сос, добавете отгоре маслото с червения пипер и поръсете с джоджен за разкош.

Да Ви е сладко и весел празник и наздраве!

* Съветвам Ви да ги запичате, подредени в един ред, така по листото се образува нежна коричка. Първия път пробвах в по-малка тава на два реда. Долният ред от сармички стана като сварен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: