Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Стерилизирана плънка за зелена баница

Стерилизирана плънка за зелена баница

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Стерилизирана плънка за зелена баница
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
20/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Ако и вие обожавате пролетните баници, ето как да им се наслаждавате през цялата година"

Необходими Продукти

  • лапад - 4 кг
  • коприва - 2 кг
  • зелен лук - 5 - 6 връзки
  • джоджен - 2 връзки
  • олио - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • За бланширането
  • вода - 3 л
  • сол - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте внимателно листата от лапада. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я премахнете.

Копривата измийте добре и отстранете дръжките. Кипнете вода със сол в тенджера и бланширайте лапада и листата от копривата за минута.

Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърлете в съд с ледена вода, после отцедете.

Измийте пресен лук и нарежете на ситно, като в две купи разделите бялата част от зелената.

В подходящ съд изсипете олиото и на много слаб огън задушете първо белите колелца. След като се задушат, прибавете зелените.

Прибавете и отцедения лапад, който не е необходимо да нарязвате, при топлинната обработка се променя вида му.

Добавете солта и го задушете не повече от 5 минути /все пак листата са бланширани/.

Изключете котлона, добавете ситно нарязаният джоджен и опитайте на сол. Готовата зелена плънка напълнете в сухи подходящи буркани, които се стерилизират 20 минути.

Ако през студените зимни дни ви се похапне зелена баница, отворете буркана, добавете мазнина, чукнете яйцата и с тази пролетна плънка ще навиете набързо вкусна и ароматна баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: