Великденска маслена питка

19/04/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач 1x
"Не само по Великден, но и по всяко време на годината тази питка ще предизвика истински фурор "
Приготвяне2 мин.
Готвене30 мин.
Общо32 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо108
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото, сложете маята, 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар, разбъркайте и оставете на страна да се активизира маята.

В купа пресейте брашното, добавете брашното и разбъркайте. Прибавете шупналата мая и яйцата, разбъркайте първо с дървена лъжица, а след това с ръка замесете меко, нелепнещо тесто.

Добавете малко брашно, ако е необходимо. Не прекалявайте с брашното - по-добре е да оставите тестото по-рядко, тъй като, ако стане твърдо, няма да може да втаса.

Оставете купата, покрита с кърпа, да втаса на топло, докато тестото удвои обема си.

Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и доомесете за кратко, като тестото трябва да е меко и пухкаво. Разделете на 12 части.

Всяка част оформете на топче. Разточете леко всяко топче, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавата, в която ще печете (моята тава е с диаметър ок. 30-32 см и питката става малко по-ниска. Ако използвате по-малка тава, питката ще стане по-висока).

Намазнете леко избраната тава. Разтопете маслото. Всяко разточено парче потопете в разтопеното масло и подредете в тавата като ветрило.

Оставете на топло да втаса още веднъж. Поръсете със сусам и маково семе.

Печете в загрята фурна за около 20-30 мин. на 190 градуса.

Готовата питка покрийте с кърпа, да се задуши за кратко.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар