Великденска питка на конци с едно втасване

18/04/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827112
"Когато питата е двойно по-вкусна и се тегли на конци - значи става дума за перфектната Великденска питка "
Приготвяне90 мин.
Готвене35 мин.
Общо125 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо710
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

    * мерки и количества

    Начин на приготвяне

    Трябва продуктите да са със стайна температура. Затопляме прясното мляко, с такава температура, че да можем да държим пръста си в него. Добавяме брашното и маята и бъркаме, докато се разтворят.

    Пресяваме брашното, добавяме към него олиото, яйцето и солта. Започваме да забъркваме тестото, като на няколко пъти добавяме млякото към брашното.
    Замесваме меко тесто.

    Разтапяме си маслото, започваме да го добавяме към замесеното тесто, като единият вариант е да си потапяте ръцете, другият вариант е да сипвате на самото тесто.

    След като тестото поеме маслото много добре, оформяме питката. Разделяме тестото на две, разточваме всяка една топка на кръгла кора. Намазваме едната кора с олио и слагаме другата кора.

    С помощта на чашка, си правим център и нарязваме на лентички от центъра към края. Трябва да са 16 бр.

    Трябва да ги направим 8 бр., като слагаме едно върху друго съседни парчета.
    За целта хващаме една лентичка и започваме да навиваме, като я слагаме в средата. Останалите ги навиваме, така се получават охлювчета - едно в средата и седем в периферията /ориентирайте се по снимката/.

    Намазваме с олио и оставяме да втаса. Само един път ще втасва, затова след това ще я изпечем. Става на конци и много пухкава. Печем на 180-190 градуса за 30-35 мин.подобни рецепти тук

    5 1
    4 0
    3 0
    2 0
    1 0
    Дай твоята оценка:

    Коментари

    Бъди първият, който ще напише коментар