Великденски козунак Слънце

19/04/2017
Паулина Стояноваот Паулина СтояноваПомощник Готвач 1x
"Един козунак като слънце, който ще огрее всяка Великденска трапеза и ще донесе много щастие в семействата "
Приготвяне210 мин.
Готвене35 мин.
Общо245 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо179
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трябва всички продукти да са престояли на стайна температура поне 5-6 часа.
Накисваме около 100 г стафиди във вода, два часа преди да започнем да приготвяме козунака.

Разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се разтвори и се образува гъста пухкава смес.

Добавяме млякото към яйцата внимателно, за да не се разхвърчи навсякъде.
Пресяваме брашното в дълбока купа и слагаме маята, разбъркваме добре.
Към брашното добавяме на порции яйчената смес, като бъркаме с дървена лъжица.

Става лепкаво тесто. Разтопяваме маслото, за да може да замесим с него.
Топваме си ръцете в масло и изсипваме тестото на масата, която също сме намазали с масло.

Започваме да месим, като постоянно си намазваме ръцете с масло и месим. Идеята е тестото да поеме изцяло маслото. След като тестото поеме маслото, продължаваме да месим, ползвайки брашно.

Месим от 20 до 40 минути. В един момент ще се види как тестото започва да става на конци.

Набрашняваме купата, в която по-рано сме замесили брашното с яйчената смес.
Оставяме да втаса на топло. Около 2 часа ще е необходимо, зависи колко топло е мястото, на което сте оставили козунака.

Изцеждаме стафидите от водата. Тестото трябва да е увеличило обема си два пъти. Разтопяваме си още масло, за да може да оформим козунака и да добавим стафиди към него.

Намазваме си ръцете с масло, изсипваме тестото и започваме на оформяме козунака.

Аз използвах тавата на самата фурна, но козунакът се разля. Ако не желаете да се разлива, използвайте кръгла тава.

Разделяме тестото на три топки. Разточваме ги, като не трябва да са по-тънки от 2-3 см, формата им трябва да е кръгла. Намазваме първата кръгла кора с олио, поръсваме с орехи и стафиди, слагаме втората кора отгоре и нея намазваме с олио и поръсваме със стафиди и орехи.

Слагаме третата кора и в средата с малка чашка правим кръгче, за да знаем къде е центърът. От кръгчето към краищата на кората режем така, че да се получат 16 бр. лъчи. Аз режа противоположно, за да са еднакви по размер.

След това оплитаме две по две. Мушкаме тук-там по едно или две парченца шоколад. Слагаме в средата стафиди и парче шоколад. Оставяме да втаса около 40-50 мин.

Трябва да печем на много умерена фурна, целта е да се изпече отвътре добре, а отвън да има загар. В противен случай ще изгори отвън, а от вътре ще остане сурова.

Моята фурна е много силна и аз пека на 150-160 градуса за около 30-35 мин.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар