Козунак с лимонова кора, локум и орехи

20/04/2017
"На масата ни винаги има място за още един вкусен козунак, особено ако става дума за този козунак с лимонова кора, локум и орехи "
Приготвяне120 мин.
Готвене30 мин.
Общо150 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо48
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Mаята се разтваря в леко затопленото мляко, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете на топло да се активизира, за около 10 минути.

Брашното се пресява в купа два пъти. Добавят се захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте.

Разбийте леко яйцата. Разтопете маслото. Направете кладенче, в което изсипете маслото и яйцата. Добавете и белтъка на третото. Прибавете и шупналата мая. Замесете меко, нелепнещо тесто.

Готовото тесто преместете в намаслено купа, намаслете леко и самото тесто, за да не хваща коричка и оставте да втаса на топло, до тройното увеличаване на обема му.

Втасалото тесто се прехвърля върху намаслен плот, премесва се за кратко, като тестото трябва да бъде меко и пухкаво. Разделя се на две части, оформят се два козунака, сплетени на плитки. Всяка половина се разделя на три равни части, които се разтеглят на ленти.

Локумът се реже на парченца, орехите се скълцват на по-едро. Нареждат се успоредно по цялото продължение на всяка лента. Лентата се защипва, за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква.

Сплитат се два козунака, всеки с по три ленти.

Поставят се във форми за печене, предварително застлани с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото, поръсват се със захар. Подреждат се орехови ядки и парченца локум.

Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна, до готовност.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар