Козунак със сушени плодове

19/04/2017
Елена Стойчовска
отЕлена СтойчовскаПомощник Готвач18719911
"Обичате ли козунак? Тогава в този направо ще се влюбите "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо54
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г (плюс още за доомесване)
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • пудра захар - 150 г
  • сол - щипка
  • лимонова кора - кората на един лимон
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • яйца - 3 бр. (+ един жълтък)
  • заквасена сметана - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • олио
  • За плънкате
  • стафиди - 50 г
  • ром - 50 мл
  • червени боровинки - сушени
  • зелени смокини - от сладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме с миксер две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделям един жълтък за намазване на козунака преди печене. Накисвам стафидите и червените боровинки в рома (или друг алкохол) за около половин час.

В купичка подготвям закваската. Слагам затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставям на топло да шупне.

В друг съд пресявам брашното, добавям пудрата захар, солта и лимоновата кора.

Прибавям разбитите яйца и заквасената сметана. Изсипвам шупналата мая и разбърквам добре. Замесвам средно меко тесто, добавям по малко брашно, но тестото трябва да е малко по-гъсто от кексово. Покривам с кърпа и оставям на топло да втаса - за около половин час.
Разтопявам маслото и го оставям леко да се охлади.

Започвам да интегрирам мазнината в тестото, като продължавам да меся. Получава се средно меко и еластично тесто, което прехвърлям в намаслена с олио тавичка, покривам отново с кърпа и оставям на топло да втаса.

Нарязвам смокините. Отцеждам боровинките и стафидите (ако има какво да отцеждате) Готовото тесто разделям на три части. Разточвам всяка част на фитил, а фитила - на лента, в която поставям от плодовете - в единия - стагиди, във втория - червени боровинки, в третия - смокини. Завивам отново на фитил и започвам да сплитам.

Прехвърлям в тавата, в която ще печем, застлана с хартия за печене (аз ползвам плоската тава на фурната) и отново оставям да удвои обема си.

Преди печене, намазвам леко с разбито яйце и поръсвам с кристална захар. Подреждам няколко орехови ядки за декорация.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар