Козунак с бадеми и локум

19/04/2017
Елена Стойчовска
отЕлена СтойчовскаПомощник Готвач18719911
"Ето така го правят майсторите - с бадеми, с локум и с много мерак!"
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо62
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте натрошената мая с леко затопленото, прясно мляко, солта и 1 с.л. брашно - оставете да се активизира маята.

Пресейте брашното в купа, направете кладенче и изсипете разбитите яйца, киселото мляко, захарта и коняка. Добавете и шупналата мая. Замесете меко тесто.

Разтопете маста и започнете да я интегрирате в тестото при непрекъснато месене. Месете, докато тестото стане меко и гладко.

Добавете ванилията и настърганата лимонова кора. Премесете още веднъж, за да поеме тестото ароматите.

Готовото тесто прехвърлете в купа, поръсете с брашно, за да не хваща коричка, покрийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто премесете за кратко. Разделете го на 6 части. От всяка част оформете фитил, разтеглете с пръсти и върху образувалата се лента подредете едро нарязани парчета локум и филирани бадеми. Усучете лентата. Процедирате по същия начин с останалите 5 парчета тесто.

От три фитила сплетете в плитка и оформете козунак, намазнете правоъгълна форма, сложете козунака във формата и оставете отново да удвои обема си. Повтарете упражнението и с другите три фитила или оформете според фантазията си.

Преди печене, намажете козунаците с жълтък, размит с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л разтопено масло. Поръсете обилно със захар и филирани бадеми.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар