Ориз със сепия и белени скариди

20/04/2017
"Направете място на трапезата си за този шедьовър на Средиземноморската кухня "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата99
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

1. Обелете скаридите и обелките, заедно с главите залейте с водата и поставете на силен огън. Прибавете 1/2 кубчето бульон за допълнителен вкус, както и стръкчето целина и половината глава лук. Когато заври, намалете огъня и оставете да къкри под капак 20 мин. Подправете с малко сол и зехтин бульона.

2. През това време накълцайте на ситно другата половина от лука и зелената чушка и ги запържете в малко зехтин за няколко минути със щипка сол.

3. Нарежете сепията на парченца (ако е до 300 г, малка сепия няма нужда да се бели, белят се само големите сепии, които имат твърда ципа) и чесънът настържете. Сложете ги при лука и чушката и гответе още около 5-7 минути, за да се изпари водата, която ще пусне сепията.

4. Добавете доматеното пюре и подправките и когато видите, че промени цвета си и стане гъстичко излейте прецедения бульон.

5. Щом започне да къкри, сложете обелените скариди и гответе до готовност на ориза, около 15 минути, в зависимост дали го обичате по-мек или по-твърд.

Не е нужно да чакате оризът да поеме всичката течност, защото това ястие се сервира по -течно и се консумира с лъжица. (Ако е нужно добавете още малко вода.) Сервира се веднага, защото ако се остави известно време, оризът може да си поеме течността така или иначе и да набъбне.

Много обичам ястия с морски дарове и затова с риск да стана досадна, отново споделям тази моя любима морска рецепта. Надявам се да ви хареса и да я опитате!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар