Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Ориз със сепия и белени скариди

Ориз със сепия и белени скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз със сепия и белени скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
20/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Направете място на трапезата си за този шедьовър на Средиземноморската кухня"

Необходими Продукти

  • сепия - 1 бр. (300 г)
  • скариди - 16 бр. средни, пресни, небелени
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 1 скилидка
  • целина - 1 стрък
  • чушки - 1 бр. зелена
  • доматено пюре - 140 мл
  • шафран - 1 г
  • бял пипер - на вкус
  • зехтин - около 100 мл
  • сол - на вкус
  • вода - 1.2 л
  • рибен бульон - 1/2 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите и обелките, заедно с главите залейте с водата и поставете на силен огън. Прибавете 1/2 кубчето бульон за допълнителен вкус, както и стръкчето целина и половината глава лук. Когато заври, намалете огъня и оставете да къкри под капак 20 мин. Подправете с малко сол и зехтин бульона.

През това време накълцайте на ситно другата половина от лука и зелената чушка и ги запържете в малко зехтин за няколко минути със щипка сол.

Нарежете сепията на парченца (ако е до 300 г, малка сепия няма нужда да се бели, белят се само големите сепии, които имат твърда ципа) и чесънът настържете. Сложете ги при лука и чушката и гответе още около 5-7 минути, за да се изпари водата, която ще пусне сепията.

Добавете доматеното пюре и подправките и когато видите, че промени цвета си и стане гъстичко излейте прецедения бульон.

Щом започне да къкри, сложете обелените скариди и гответе до готовност на ориза, около 15 минути, в зависимост дали го обичате по-мек или по-твърд.

Не е нужно да чакате оризът да поеме всичката течност, защото това ястие се сервира по -течно и се консумира с лъжица. (Ако е нужно добавете още малко вода.) Сервира се веднага, защото ако се остави известно време, оризът може да си поеме течността така или иначе и да набъбне.

Много обичам ястия с морски дарове и затова с риск да стана досадна, отново споделям тази моя любима морска рецепта. Надявам се да ви хареса и да я опитате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: